Want to read in English?

De toekomstmarkt 2023

Op 16 november vond de allereerste toekomstmarkt voor het voorgezet onderwijs bij het Excelsior Stadion in Rotterdam plaats. Stichting BOOR heeft zich flink ingezet om ervoor te zorgen dat mensen massaal zouden komen. Dat heeft goed uitgepakt. De markt stond vol met bedrijven met mogelijkheid tot dagbesteding en uitstroom arbeid. En ook opleidingen waren van de partij.

 

Leerlingen en ouders komen groots naar Excelsior.

 

Het gaat om jongeren die een fysieke beperking hebben, autische beperking of een chronische aandoening. De jongeren hebben op het VSO een regulier vmbo/havo diploma behaald. Dat betekent dat ze klaar zijn voor hun volgende stap in de samenleving. Bijna 50 bedrijven en organisaties hebben hun expertises gedeeld met de leerlingen. Ze zijn allemaal gespecialiseerd in deze uiteenlopende doelgroep. Meer dan 700 leerlingen, ouders, begeleiders en zorg- en onderwijsprofessionals kwamen naar het stadion. Er mochten leerlingen en klassen in de spelersbus van Excelsior! Vanaf de middenstip werd de toekomstmarkt geopend.

 

‘’Het VSO zit vol met ongezien talent’’

De VSO Toekomstmarkt is een initiatief van stichting BOOR in samenwerking met de Excelsior Foundation. Samen zorgden zij ervoor dat dit een onvergetelijke toekomstmarkt werd. ‘’ Het VSO zit vol met ongezien talent. Dat wil zeggen dat deze leerlingen niet gezien worden door de maatschappij. Deze markt schijnt licht op ‘wat kan ik allemaal’? Dat helpt de leerlingen om te durven dromen over wat ze later willen doen. We weten dat de aansluiting op dagbesteding, arbeid of vervolgonderwijs beter kan en beter moet. Daar is een samenwerking voor nodig. Ons doel is dat we een brug kunnen slaan tussen alle partijen die hier staan’’, vertelt Marianne Paasen, directeur Innovatie VSO van BOOR.

Frank van Vijg van de Excelsior Foundation vond dit van de toekomstmarkt: “Strijden is liefhebben. Daar gaat het bij Excelsior om. Als je in het speciaal onderwijs zit moet je vaak net een beetje extra je best doen. Dat kan alleen als je mensen om je heen hebt die van je houden en wat voor je willen doen. Dat is wat je ziet vandaag.’’