Henny Hogenbijl prijs film 2022 toegekend aan Mascha Legel en Studio Cam on Wheels

HENNY HOGENBIJL PRIJS FILM 2022 TOEGEKEND AAN MASCHA LEGEL EN STUDIO CAM ON WHEELS

Stichting Com in Beeld, (CiB) uit Rotterdam, met als directeur Mascha Legel, krijgen van het Haarlemse Hogenbijlfonds een bijdrage van €15.000 voor de aanschaf van een productie-bus.

Studio Cam on Wheels, is het jongeren AV-media productiehuis CiB, waar kinderen en jongeren, met en zonder beperking, samen aan de slag gaan met film. Cam on Wheels biedt AV-media onderwijs in de studio, op scholen, en thuis. Kinderen en jongeren leren hoe leuk en waardevol zelfgemaakt beeld is om je verhaal te vertellen. Daarnaast leren jongeren in de praktijk, onder begeleiding van filmmaker/docenten, het maken van professionele av-media producties voor o.a. gemeentes, goede doelen, en festivals. Hierbij kunnen beginnende filmers ervaring opdoen en het echte filmvak proeven. Door samen films te maken, voor zowel privé of professioneel gebruik, kom je in contact met anderen en werk je nauw samen aan een uniek eindproduct: een film.

De crew van Cam on Wheels bestaat uit jongeren en professioneel film-docenten, met en zonder (ernstige) lichamelijke beperking. Sommige van hen gebruiken een (elektrische) rolstoel, welke zij ook kunnen inzetten als camera-statief. Elke jongeren heeft zijn eigen talenten en uitdagingen, door samen te werken in een crew ontstaat er een inclusieve samenwerking, en vallen de beperkingen weg. Dat maakt Cam on Wheels zo uniek, het gewoon doen! 

Pre/post productie in studio, productie draaien op locatie, of bij kinderen thuis film-les geven, het reizen kost altijd heel veel tijd en moeite voor mensen met een rolstoel. Een rolstoel toegankelijke productie-bus zou veel meer mogelijkheden geven om op pad te gaan. Om echt mee te doen en volwaardig met film aan de slag te kunnen, moet iedereen meekunnen, ook degene met een rolstoel. De CoW crew wil graag inclusief op pad om AV-producties te maken of AV-media onderwijs te bieden aan kinderen thuis, op school of in het ziekenhuis of revalidatiecentrum.

Het Hogenbijlfonds reikt ieder jaar een grote Filmprijs uit aan mensen of instanties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de film. Iets bijzonders aan de prijs is dat hij wordt gegeven aan personen die juist niet in de spotlight staan maar eerder achter de schermen bezig zijn. Op de website van het Hogenbijl Fonds staan de namen van alle laureaten.

Henny Hogenbijl had een passie voor muziek, waar hij in zijn winkel zijn beroep van maakte. Hij had ook een passie voor film, hij maakte veel verdienstelijke amateurfilms. Met zijn muziekwinkel heeft hij een fortuin verdiend. Dat geld wilde hij na zijn dood gebruiken om mensen en instanties te steunen in de muziek en in de film. Als waardering voor hun inzet en werk en als stimulans om ermee door te gaan.

Als teken van waardering en als stimulans om door te gaan heeft het bestuur van het Hogenbijl Fonds de filmprijs 2022 toegekend aan Mascha Legel en Stichting Com in Beeld (Studio Cam on Wheels) om de aanschaf van een productiebus mogelijk te maken.

Animatie aangepaste productiebus